Kamp Çadırı Seçimi Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler - 2024

17-04-2024 19:52
Kamp Çadırı Seçimi Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler  - 2024

Gerçekleştireceğiniz doğa yürüyüşleri ya da diğer aktiviteler için kamp yapmayı düşünebilirsiniz. Bu durumda ihtiyacınız olan kamp çadırı, çevresel ve mevsimsel koşullara karşı dirençli olmalıdır. Bu sayede kamp deneyiminiz en az sorunla ve ihtiyaçlarınız karşılanarak geçer.


Birkaç günlük ya da uzun süre gerçekleştirmeyi düşündüğünüz kamplar için merak ettiğiniz noktalar olabilir. Bu noktalar arasında en başta kamp malzemesi olarak kamp çadırı akla gelir. Bu çadırlar arasında kişi sayısına, mevsim şartlarına, çadırın yüksekliğine, kumaş kalitesine ve fiyata göre seçenekler vardır. 


Kamp çadırı seçimi yapmadan önce ihtiyacınız olan noktaları detaylı olarak belirleyerek bir yol izleyebilirsiniz. Bu noktada sizin için hazırladığımız aşağıdaki başlıkları inceleyerek kamp çadırı seçimini nasıl yapacağınızı keşfedebilirsiniz:


- Mevsimlik çadır seçimi nasıl yapılır?

- Çadır seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

- Çadırlar hakkında hap bilgiler 

- Sıkça sorulan sorular

- Varsapp ile çadır kiralama

Mevsimlik çadır seçimi nasıl yapılır?

Kamp çadırı seçimi yaparken mevsime özel gereksinimleri karşılamasını isteyebilirsiniz. Bu durumda dört mevsimlik ya da üç mevsimlik çadırlar öne çıkabilir. 


Eğer kış ayları dışında çadır kullanmak istiyorsanız üç mevsimlik çadırlar ihtiyacınızı karşılayabilir. Bu çadırlar rüzgara, hafif yağmura, sineklere ya da diğer böceklere karşı dayanıklıdır. Fakat yoğun hava şartlarına karşı dayanıklı oldukları söylenemez.


Kış aylarında da kamp yapmak istiyorsanız dört mevsim çadırları tercih edebilirsiniz. Bu tip çadırlar yoğun hava şartlarına karşı koruyucudur. Özellikle kar, fırtına, yağmur ve benzeri durumlarda su geçirmezlikleri yüksektir. Ayrıca sıcak tuttukları için konforludur.


Mevsimlik çadır seçimi için bu kriterleri ilk olarak değerlendirebilirsiniz. Ardından diğer isteklerinize göre elemeye geçebilirsiniz. Bu durumda önemli olan çevre ve mevsim şartlarına göre seçim yapmanızdır.

Çadır seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

Çadır seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken birden fazla nokta vardır. Bu noktaları değerlendirme sürecinizde ihtiyaçlarınızı düşünebilirsiniz. Aşağıdaki başlıklarla her bir noktayı detaylı olarak açıklıyoruz:

Çadırın yüksekliği

Çadırın nasıl bir yükseklikte olduğu önemlidir. Bu noktada çadır içinde kalacak kişi sayısını ve istediğiniz hareket alanını düşünebilirsiniz. Ayrıca kısa ya da uzun boylu olmanız da çadır yüksekliği için önemli olabilir.


Uzun boylu kişiler için çadırın basık olması rahatsız edici olabilir. Bu noktada çadır seçimi yaparken dizlerinizin üzerinde durabileceğiniz çadırlara yönelebilirsiniz. Ayrıca çadır içi yalnızca uyuma alanınız değil eşyalarınızın da yer aldığı bir alandır. Dolayısıyla yükseklik bu noktalar için önemlidir.


Yüksekliğin yanı sıra genişlik olarak boyunuzla uyumlu olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu durumda dikkat etmezseniz ayaklarınız dışarıya taşabilir ve özellikle kış aylarında soğuk alabilirsiniz. Bu da kamp sırasındaki konforunuzu büyük ölçüde düşürür.

Çadırdaki pencere sayısı

Doğa ile daha çok iç içe olabilmek adına çadırda pencereye ihtiyaç duyabilirsiniz. Özellikle ufak bir pencere ile dışarıyı izlemek çok keyifli olacaktır. Bu pencere kullanımını üç mevsimlik çadırlarda daha sık tercih edebilirsiniz. Bu tip pencereler kış mevsimi için pek uygun olmayabilir.


Çoklu sayıda kişiyle gerçekleştireceğiniz kamplar için pencerelerle dışarıda olan biteni takip etmeniz keyiflidir. Bu noktada özellikle çocuklu aileler çadırın içine dışarıdan göz atabilir. Dolayısıyla birbirlerini takip edebilmek adına pencere olması avantajlıdır.

Sineklik

Yaz aylarında kamp yapmak isteyenler için en büyük sorunlar arasında sivrisinekler vardır. Bu sineklerin çadır içine girmesi büyük bir rahatsızlığa neden olur. Özellikle çadırın yapısı buna müsaitse normalden daha fazla sinekle baş etmeniz gerekebilir.


Çadırınızda pencere bölümü yoksa çadır kapısını açık bırakmak isteyebilirsiniz. Dışarıyı izlemek için bu açıklık önemlidir. Elbette bu açıklık için bir sinekliğin olması gerekir. Aksi durumda içeriye çok fazla sinek ve haşere girebilir. 

Veranda

Çadırınızda olmazsa olmazlar arasında sineklik vardır. Daha çok yaz aylarında kamp yaygın olduğu için bu sineklikler gereklidir. Aynı zamanda çadırınızda veranda da olabilir. Kendinden verandalı çadırlarla dışarıda otururken ya da yemek yerken sineklerle aranıza bir mesafe koyabilirsiniz.


Sineklikli veranda, hava şartlarına karşı kendinizi koruyarak keyifli bir kamp yapmanızı destekler. Aynı zamanda verandaya ayakkabılarınızı, eşyalarınızı, büyük çantalarınızı ve diğer materyallerinizi bırakabilirsiniz. Bu açıdan da yer genişliği fırsatı sunar.

Kurulum kolaylığı

Çadır seçimi sırasında önemli kriterlerden biri de kurulumun kolay olmasıdır. Bu noktada farklı tiplerde deneyimsiz kişilerin rahatlıkla kurabileceği çadırlar vardır. Elbette yine de çadırın kurulma süreci bazı teknikleri gerekli kılabilir.


Çadır kurmak ilk süreçte destek alarak gerçekleştirebileceğiniz bir şey olarak öne çıkar. Ardından deneyim kazandıkça tek başınıza istediğiniz şekilde kurmaya başlayabilirsiniz.

Çadır ağırlığı

Kamp yapmak istediğiniz noktaya araçla gidecekseniz çadırın ağırlığı önemli olmayabilir. Bu noktada yalnızca bagaja sığmasını, eğer zor sığıyorsa daha az yer kaplamasını isteyebilirsiniz. 


Çadırın ağırlığı, uzun doğa yürüyüşleri ya da tırmanışlar yapmanız durumunda önemlidir. Bu sebeple daha hafif, taşınması kolay ve küçük hacimli çadırları tercih edebilirsiniz.

Çadırdaki kişi sayısı

Çadır seçimi sırasında kaç kişilik olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Bu durumda eğer bir ya da birden fazla kişilik çadır istiyorsanız buna göre seçim yapmanız doğru olacaktır. Elbette kişi sayısı arttıkça çadırın hacmi ve ağırlığı da artabilir.


Her ne kadar kişi sayısının artmasıyla daha büyük çadırlara ihtiyaç duysanız da çadırın çok büyük olması avantajlı değildir. Bu noktada çadırı kuracağınız bölgeyi bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla çok büyük bir çadır seçimi taşıma, yer sorunu ve kurulum zorluğu açısından avantajlı olmayabilir.

Su geçirgenliği 

Çadırın malzeme kalitesi daha konforlu bir kamp süreci yaşamanızı doğrudan etkiler. Bu noktada çadır seçimi yaparken su geçirmez malzemeden yapılmış kumaşları tercih edebilirsiniz. Elbette bu kumaşlar aynı zamanda hafif ve kalın olmamalıdır.


Yine hangi mevsimde çadırı kullanmak istediğinize göre su geçirgenliği ve diğer hassasiyetler farklılık gösterebilir. Fakat yağmur durumu her mevsimde görülebileceği için su geçirgenliği olmaması kullanıcılar tarafından önemsenir.

Rüzgar direnci 

Rüzgar direncinin yüksek olması açısından farklı çadır tiplerine bakabilirsiniz. Bu tipler arasında tünel çadırlar, rüzgar yönüne göre kurulduklarında sert hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Üçgen çadırlar ise şeklinden dolayı rüzgara karşı daha az dirençlidir.


Kişi sayısına uygun olacak şekilde çadır arayıp çok büyük modellere yönelmeniz, rüzgar sorununu artırabilir. Bu noktada büyük modeller kullanmanız rüzgarlı havalarda daha sık sorun yaşamanıza sebep olur.

Çadırlar hakkında hap bilgiler

Çadırlar hakkında seçim yapmadan önce gözetmeniz gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgiler arasında şunlar öne çıkar:


- Çadır seçiminde en önemli nokta kullanmak istediğiniz mevsimlere göre seçim yapmanızdır.

- Çadır içinde havalandırma özelliklerinin olması önemlidir. Bu özelliklerin çadır içini özellikle kış aylarında soğutmaması gerekir.

- Çadır seçiminde çadırı kaç kişi kullanacağınızı dikkate alabilirsiniz.

- Çadırların kalitesini belirleyen noktalar kumaşı, zemini, hafifliği ve dayanıklı olmasıdır.

- Çadır kapılarında olmazsa olmazlardan biri sinekliktir.

- Çadır içinde ateş yakmamak gerekir. Şayet yakarsanız çadır hızlı bir şekilde tutuşabilir.

- Çadır kuracağınız kamp alanına nasıl ulaşacağınıza göre çadır seçimi yapabilirsiniz. Bu durumda yürüyerek alana gidecekseniz çadırın hafifliği ve hacim olarak küçüklüğü tercihleriniz arasında olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Büyük çadır mı küçük çadır mı?

Çadır seçimi sırasında elbette kendi boyunuza ve hacminize göre çadırın büyük ya da küçük olmasına dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda kalacak kişilere göre bu noktaları değerlendirmeniz iyi olacaktır. Yine çadır içindeki matların boyutu da dikkate alınmalıdır. Dolayısıyla çadırın boyutu tamamen sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenir.

Otomatik çadır mı normal çadır mı?

Kamp yapmaya yeni başlayan deneyimsiz kişiler için otomatik çadırlar daha cezbedici durabilir. Bu çadırların birkaç saniye içinde kurulabilmesi avantajlıdır. Elbette normal çadırlar daha az yer kaplamaları ile öne çıkar. Yine de ilk deneyimler açısından otomatik çadırlar ilgi görebilir.

İnternetten çadır almak güvenli mi?

İnternet üzerinden güvendiğiniz web siteleri ile çadır satın alabilirsiniz. Bu noktada çadırın boyutlarına ve hangi mevsime uygun olduğuna dikkat edebilirsiniz. Ayrıca kalacak kişi sayısı da çadır seçimlerinizde önemli bir noktadır. 

Varsapp ile çadır kiralama

Varsapp üzerinden çadır kiralama fırsatlarını değerlendirerek ilk kamp deneyiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Varsapp, satın almadan önce ürünleri keşfetmenize, ihtiyacınız olan gün sayısı kadar kullanmanıza ve tüm bu süreçleri güvenli kiralama altında gerçekleştirmenize olanak sağlar.


Varsapp kiralık çadır seçenekleri içinde kişi sayısına, genişliğe, kullanılacak mevsime ve markalara göre araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca deneyimli ya da deneyimsiz kampçılar için farklı seçenekler vardır. Bu seçenekleri değerlendirerek kamp sürecinizi en iyi şekilde geçirebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.