Bütçe Planlama Nedir ve Nasıl Yapılır?
Bu ay 4584964 lira harcamış olabilirim ama kanıtlayamam diyenlerden misin? Ya da para bana geliyor da durmadan nereye gidiyor anlamıyorum diyenlerden mi? O halde oluşan bu bütçe karmaşıklığına artık bir son vermeye ne dersin? Bu yazımızda bütçeni nasıl planlayabileceğini anlatacağız. Belki diğer ay para akışın daha farklı olabilir, kim bilir? Peki bütçe planlaması nedir? Nasıl yapılır?
Bütçe Planlama Nedir?
Kişiler için bütçe planlaması, gelecekteki finansal hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli olan kaynakları yönetmeye yönelik bir süreçtir. Bu, bireylerin gelirlerini ve harcamalarını düzenlemelerine ve böylece gelecekteki finansal hedeflerine ulaşmalarına olanak tanır. Örneğin, bir kişinin ev eşyası almak, tatil yapmak veya emeklilik için bir yatırım yapmak gibi hedefleri olabilir. Bütçe planlaması, bu hedeflere ulaşmak için gerekli olan kaynakları belirlemekte ve bunları en etkili şekilde kullanmakta yardımcı olur. Ayrıca, bireylerin harcamalarını düzenlemeleri ve gelirleri ile harcamaları arasındaki dengeyi sağlamalarına olanak tanır. Özellikle, bireylerin gelecekteki finansal güvenliğini sağlamak için önemlidir.
1. Net gelirini hesapla.
Elbette planlamanın ilk adımında bütçenin standart noktasını hesaplamak olacak. Bu noktada aldığımız kredi ve bursları ya da maaşımızı standart olarak alabiliriz. Her ay düzenli olarak elimize geçen bütçe bizim ana kaynağımız olacak.
2. Harcamalarını takip et!
Net geliri belirlemek o an için cebimizde belirlenen miktarda para olduğunu hissettirerek harcama isteği yaratabilir. Tam da bu noktada önce bir durup nefes almalı, sonra da harcamaların nereye gittiğini hesaplamaya başlamalı.
Harcamalarını belirlerken onları okul / kıyafet / yiyecek / eğlence / faturalar / kira vb. şeklinde kategorize etmek en çok hangi alanda harcama yaptığını görmene yardımcı olacaktır.
Öncelikli olarak düzenli yapılan sabit harcamaları listelemek işleri kolaylaştıracaktır. Kira ve fatura gibi harcamaları bu alana dahil edebiliriz. Daha sonrasında değişken harcamaları kendi tercihine göre kategorize edebilirsin. Burada da eğlence, market, kıyafet alışverişi gibi harcamalar yer alabilir. Bu süreci kolaylaştırmak ve takip edilebilir hale getirmek için bir elektronik dosya oluşturabilir ya da hazır taslaklardan faydalanabilirsin.
Eğer nereye ne kadar harcağını tam kestiremiyorsan banka hesap hareketlerinden bulmacanın eksik parçalarını tamamlayabilirsin.
3. Gerçekçi hedefler belirle.
Nereye ne harcadığını belirlemek bazı noktalarda tasarrufa yönelmeni sağlarken bazı noktalarda da kendine yeni istek ve ihtiyaçlar çıkarabilir. Hesap makineni eline aldığına göre yeni hedeflerini tüm gerçekliğiyle detaylandırabilirsin. Detayları günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak kategorize etmen kısa ve uzun vadede hedef akışını oluşturmana olanak sağlayacaktır.
Güzel bir tatil, kredi borcunu ödemek gibi uzun vadeli planlar için harcamalarını kısmak daha rahat hareket etmeni sağlayacaktır. Ya da almak istediğin bir ürünü nasıl daha ekonomik bir yol ile alabileceğini araştırman ve kısa vadede ihtiyacını giderebilecek şekilde nasıl temin edebileceğini bulman da gerçekçi bir hedef oluşturmanı sağlayacaktır.
4. Bir plan yap.
Net gelirini hesaplayıp, harcamalarının takibini yapıp ve ulaşılması imkansız olmayan hedefler de belirleyip bu aşamaya kadar geldiysen, şimdi sırada tüm bu adımları birleştirmenin vakti. Harcadığın ve harcamak istediğinin ne olduğunu gördüğüne göre şimdi her kategori için bir limit belirleme vakti. İsteklerin ihtiyaçlarınla uyuşup birbirini karşılıyor mu? Hayatın akışta kalabilmesi için önce ihtiyaçlarımızın sonra isteklerimizin karşılanması daha doğru, ancak tüketim çılgınlığının bizi ele geçirdiği bu dönemde bunu bazen karıştırabiliyoruz. Yarını düşünmeden hareket etmek bizi zor durumda bırakabilir. Bu yüzden plan yapmak doğru yolda ilerlemeyi kolaylaştırır.
5. Bütçeni aşmadan harcamalarını ayarla.
Küçük tasarrufların sana çok para kazandırabileceğini unutma. Sadece bir dönem kullanacağın hesap makinesini “Belki bir daha lazım olur.” diye bekletmek yerine arkadaşından ödünç alabilir ya da kiralayarak ihtiyacını giderebilirsin. Bu şekilde daha tasarruflu bir yolla ihtiyacını karşılayabilirsin. Net gelirin ile gelecek planların için de para biriktirmek için “Bütçemi aşmadan nasıl daha ekonomik yollar bulabilirim?” sorusu sana yaratıcı çözümler getirecek.
6. Bütçe kontrol rutini oluştur.
Yukarıda bahsettiğimiz her şey tamamsa geriye attığın adımların planladığının dışına çıkmaması için düzenli aralıklarla durumunu kontrol etmen kalıyor. Elbette dönem dönem bütçe planlamanızda değişiklikler olması doğaldır. Planladığın bütçeye uyarak ya da onu doğru şekilde revize ederek ekonomik gücünü kontrol altına alabilirsin.
Bütçeni Sarsmadan Ürünleri Test Et: Varsapp
Sen de bütçe planlamanı yaparken eşyalarını kiraya vererek ek gelir elde edebileceğin ya da ihtiyaçlarını daha ekonomik yollarla karşılayabileceğin ürünlere göz atmak istemez misin? Varsapp, satın almaya göre çok daha az maliyetli olan kiralama yöntemiyle kişilerin ihtiyacı olan ürünlere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmelerini sağlıyor. Aynı zamanda, evinde duran ama sık kullanmadığın eşyaları senin için bir ek gelir haline getiriyor. Varsapp’ın sunduğu olanaklar hakkında daha detaylı bilgi almak için eşya kiralamanın avantajlarına bekliyoruz!