Eko-Anksiyete Nedir? Eko-Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

21-09-2022 16:55
Eko-Anksiyete Nedir? Eko-Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

 

Ekolojik kaygı olarak da bilinen eko-anksiyete, ekolojik yıkım ve çevresel felaketlerin insanlar üzerinde yarattığı kaygı, öfke, üzüntü ve endişe hisleri olarak tanımlanabilir. Bu kaygı, iklim krizinin geri döndürülemez etkilerinin yarattığı çevre felaketlerinin yanında, kişinin kendisinden sonra gelen nesillerin geleceklerinden endişe etmesini de kapsar.

 

Tüm dünyada yaşanan doğa olaylarının şiddeti günden güne artmakta. Pek çok canlının yaşamını yitirmesi, kontrol edilemeyen orman yangınları, mevimsel döngünün bozulması, seller, hortumlar aslında doğa önlem almamız gerektiği konusunda tüm insanlara sinyallerini veriyor. İklim krizi ile birlikte kirlilik, salgın hastalıklar ve kuraklık, besin kıtlığı ruh ve beden sağlığımızı olumsuz etkiliyor gelecek hakkındaki belirsizlik ve önüne geçemememizin çaresizliği stres ve anksiyete yaratıyor. Peki eko-anksiyetenin belirtileri nelerdir ve bu durum en çok kimleri etkiliyor ?

 

Eko-anksiyete Belirtileri

 

Siz bir çevresel kaygı içinde misiniz? Eko-anksiyete belirtileri nelermiş, inceleyelim…

1- Eko-anksiyete için en önemli belirtilerden biri geleceğe karşı umutsuz olma durumu. 

2- İklim değişikliğine neden olan ve önlemek için gereken adımları atmayan kişilere karşı yoğun bir öfke ortaya çıkıyor. Kızgınlık ve öfke çevresel kaygının diğer önemli belirtilerinden.

3- Eko anksiyete sahibi kişi, bireysel olarak ise suçluluk duyuyor. Kendi karbon ayak izi ile dünyaya zarar verdiğini düşünüyor ve suçluluk duygusu ile birlikte utanç hissediyor. 

4- Çevrenin günden güne tahrip olduğunu düşünen kişi, ciddi bir panik hissine kapılıyor. 

5- Eko anksiyete, eğer önüne geçilmezse ilerleyen seviyelerde kişinin iştah kaybı ve uyku bozukluğu gibi belirtilerle de karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. 

Eko-anksiyete Kimlerde Görülür?

İklim değişikliği, özellikle son birkaç yıldır sadece haberlerde gördüğümüz bir olay olmaktan çıkarak günlük hayatımızı etkilemeye başladı. Artık ‘Beni doğrudan etkilemiyor nasıl olsa’ demek için çok geç. Aniden bastıran dolu yağışları, hava kirliliği, neredeyse kasım ayının başına kadar hava sıcaklığının normalin çok üstünde olması, kar ve yağmur yağışının önemli ölçüde azalması iklim değişikliğinin etkilerinden sadece birkaçı. 

Tahmin edilebileceği gibi eko-anksiyete sorumluluk sahibi, doğayı ve geleceği düşünenler arasında daha yaygın. Özellikle gelecekle iligili kaygı duyan genç kuşakta eko-anksiyete, yani iklim kaygısı çok daha yaygın. Gençler, çevrenin durumu nedeniyle daha sıkıntılı hissedebiliyor. 

 

Eko anksiyete etkisi altındaki bir diğer grup ise ekonomik ve coğrafi olarak dezavantajlı olan topluluklar olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı kuraklık ve değişen iklim şartları nedeniyle sular altında kalma tehlikesi yaşayan bölgelerde yaşayan kişiler, iklim göçü gerçeği ile karşı karşıya kalıyor. Bu tür bölgelerde yaşayan kişilerin yakın bir gelecekte evlerini bırakmak zorunda kalmaları gerçeği, onların ciddi bir endişe içerisinde olması sonucunu doğuruyor. Bu sebepten uzmanlar, kaygıyı ortadan kaldırmak yerine onu anlamanın, çaresizliğe sebep olmasına izin vermeden aksiyona geçmenin mümkün olduğunu savunuyorlar. Ancak günlük yaşamı, becerileri, hayatın tüm alanlarını olumsuz etkiliyorsa elbette bir ruh sağlığı uzmanı ile konuşmakta fayda var. 

 

Sonuçta, dünyayı kurtarmaya çalışıyoruz, değil mi?

 

İklim değişikliğiyle tek başına savaşmak her ne kadar imkansız bir amaç olarak görünse de zihinsel sağlığınızı korumak için harekete geçebilirsiniz. Sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek bakış açınızda değişiklikler sağlayabilir. Bu sayede kendi içinizde çatışmalar yaşamazsınız. İnandığınız değerlere uygun olarak yaşamak benlik duygunuzu geliştirir ve kaygılarınızı azaltabilir. Aynı zamanda iklim dostu davranışlarınızla başkalarına örnek olmak da teşvik sağlar. İnişleri ve çıkışları olduğu gibi kabul etmeliyiz çünkü bu durum gerçekten insanlar tarafından aksiyon alınması gereken bir noktada. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.