Girişimcilik Nedir? Girişimci Nasıl Olunur ve Ne İş Yapar?

29-11-2022 09:40
Girişimcilik Nedir? Girişimci Nasıl Olunur ve Ne İş Yapar?

En genel anlamıyla girişimcilik, maddi olanaklar ile yeni fikirleri bir araya getirerek bir değer üretmek anlamına geliyor. 

 

Girişimci Nasıl Olunur?

 

Kişiler, kariyerlerini hayalleri ve istekleri doğrultusunda yönlendirerek girişimci olurlar. Girişimci, her türlü riski göze alarak yeni bir şey oluşturmak için harekete geçer. Diğer insanlar yalnızca sorunları görürken girişimciler bu sorunlara çare bulmaya çalışan kişilerdir. Bu sorunlara çare bulmayı amaç edinerek de girişimci olmak mümkündür. Girişimciler, fikri yaratır ve uygulamaya başlar. Bunun yanında iyi bir plana sahip olarak ona göre hareket etmek de girişimciliğe giden yolda büyük bir önem taşır. 

 

Girişimci Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?


Girişimci risk alır ve iş projesini uygulamaya koyar. Girişimci bunları yaparken hem para kazanır hem de ekonomik bir değer üretir. Başka kişilere de istihdam sağlamak da girişimcinin bir işidir. Yetenek, bilgi ve cesaret özelliklerinin birleşimi girişimciyi oluşturur.

Girişimler genel olarak büyük ekipler tarafından ortaya konulmaz. Bu noktada girişimcinin üstlendiği sorumluluklar ön plana çıkar ve girişimcinin koordinasyonuna ihtiyaç duyulur. Girişimcinin sorumluluk ve görevleri şöyle sıralanabilir: 

  • Şirket stratejisi oluşturarak hangi pazarlara girileceğine karar vermek,
  • Girişimi finanse edebilecek potansiyel yatırımcılarla görüşmek,
  • Girişim devamlılık sağlayana kadar gelir modellerini sürekli tutmak,
  • Girişimin bulunacağı iş alanını analiz etmek,
  • Girişimin geleceğini belirlemek için uzun vadeli planlama yapabilmek,
  • Yatırımları, girişimi en aktif hale getirmek için kullanmak.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler

Girişimci kişi sağlam ama cesur adımlar atabilmelidir. Girişimci; öngörü sahibi olabilmeli ve yaptığı işin sorumluluğunu üstlenebilmelidir. Bunun yanı sıra kuracağı işin sonuçlarını iyi bir biçimde değerlendirebilen ve yaratıcı biri olmalıdır. Bu kişiler var olan fırsatları görebilmeli ve bu fırsatları planlarına entegre edebilmelidir.  

Girişimci olmak belirli beceriler gerektirir. Bazı yetenekler doğal olarak mevcut olabilirken, diğerleri uygulama yoluyla öğrenilebilir veya eğitimler alınabilir. 

Girişimcilik iletişim isteyen bir alandır. Karşı tarafı dinlemek, fikirleri iyi ifade edebilmek, doğru anlamak ve anlaşılmak, eleştirileri kabul etmek girişimciler için çok önemlidir. 

Girişimci dünyadaki gelişmeleri takip ederek evrensel olmalıdır. Ağ kurma yeteneği, uyumlu olma, özgüven gibi özellikler de önemli girişimci özelliklerindendir.

 

Girişimcilik Türleri Nelerdir?

 

Her girişim bir girişimcilik örneği sayılmaz. Örneğin; yeni kurulan bir şirket bir girişimdir. Ancak kuluçka merkezinde tasarlanmış yeni bir proje girişimcilik örneğidir. Ülkemizde özellikle son yıllarda kurulan start-up’lar genellikle üniversitelerimizdeki kuluçka merkezleri ve teknoparklardan çıkmaktadır. 

Birden fazla alanda girişimcilikten söz etmek mümkündür. 

 

  1. Ticari girişimcilik: Bir ticari faaliyet gerçekleştirmek amacıyla gerçekleştirilen girişimcilik türüdür. 
  2. İç girişimcilik: İç girişimcilik, var olan bir şirketin gelişmesi için gerçekleştirilen danışmanlık faaliyetidir. 
  3. Sanal girişimcilik: Son zamanlarda ön plana çıkan çok fazla maddi imkan gerektirmeyen girişimcilik türüdür. 
  4. Sosyal girişimcilik: Kâr amacı gütmeyen kuruluşların faaliyetleridir. Vakıflar, dernekler bu girişimcilik türünün örnekleridir.


Varsapp hakkında bilgi edinmek istersen burdayız!

Girişimcilik Örnekleri Nelerdir?

Başarıyı yakalamış en iyi girişimcilik örneklerini şöyle listeleyebiliriz:

  1. Amazon:  İlk etapta online kitap satmak için tasarlanmasına rağmen, şu anda e-ticaret işini genişleterek pek çok farklı alanda ürün sunmaktadır.
  2. Getir:  İnsanların market ürünlerine daha hızlı şekilde ulaşmasını amaçlayan bir mobil uygulama sunmuştur. 
  3. Martı:  İnsanların ulaşımda vakit kaybetmemesi için yeni ulaşım araçlarıyla uygun maliyetlerle ulaştırılmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. 
  4. Hepsiburada: 1998 yılında kurulmasına karşın son yıllarda ön plana çıkan Hepsiburada, bir e-ticaret sitesidir. 2021 yılında NASDAQ Borsasına girmiş ve bu ünvana sahip ilk Türk şirketi olmuştur. 
  5. Peak Games: Peak Games, %100 yerli sermaye tarafından kurulan bir oyun şirketidir. Peak Games, 2020 yılında Zynga’ya satıldı.


Herkes Girişimci Olabilir Mi?


Girişimcilerin büyük bir çoğunluğu, sabit geliri olan işlerini bırakıp bir anda yepyeni bir dünyaya başlıyorlar. Bugün başarılı olan girişimcilere sorulduğunda fikirlerini uygulamaya geçirirken tedirginlikler yaşadığını söylüyorlar. 

Girişimci kişi her türlü kişilik özelliğine sahip olsa da bir girişim kurmak için bir maddi güce ihtiyaç duyacaktır. İş fikrimizi, iş planımızı ve fırsatları belirlerken buna göre hareket etmeliyiz. Girişimcilik aşamalarının kısa vadeli olmadığından, uzun vadeli bir süreç olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. İyi bir girişimci olabilmek için risk alma cesaretini göstermek gereklidir bu riski alamayacak kişiler girişimci olma isteklerini tekrar gözden geçirmelilerdir.

Ünlü Girişimciler

Dünyayı değiştiren birçok girişimci var ve hemen hemen herkes bu kişileri tanıyor. Bu girişimciler çoğumuza ilham olacak fikirlere ve özelliklere sahipler ve bunu uygulayabildikleri için bugün böylesine tanınıyorlar. Jack Ma – Alibaba, Pierre Omidyar – eBay, Jan Koum – WhatsApp, Jeff Bezos – Amazon, Hamdi Ulukaya – Chobani dünyadaki başarılı girişimcilerdir.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.