Türkiye'deki En İyi Kadın Girişimciler ve Örnekleri

16-02-2023 10:25
Türkiye'deki En İyi Kadın Girişimciler ve Örnekleri

Girişimci olmanın temelinde doğru fırsatları hızlıca görmek ve bu fırsatları değerlendirmek yatıyor. Kadın girişimciler, geliştirdikleri teknolojiler ve iş modeli inovasyonlarıyla bir yandan ekonomik değerler yaratırken diğer yandan toplumu ve dünyayı daha güzel hale getiriyorlar. Bu ekosistemde Türkiye’deki fırsatları hızlıca değerlendiren ve girişimleriyle pek çok kadına ilham veren yüzlerce kadın girişimciden bazılarına yazımızda sizler için derledik. 


Insider - Hande Çilingir 


2022 yılında önemli bir yatırım alarak Türk unicorn girişimler arasına giren Insider’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Hande Çilingir Londra Ekonomi Okulundaki eğitimini tamamladıktan sonra yapay zeka destekli çok kanallı büyüme yönetimi hizmeti veren girişimi Insider’ı kurdu. Insider bir yazılım şirketi olarak e-ticaret sitelerine satış arttırmaya yarayan araçlar sağlamaktadır. 


Mapsis Metal- Filiz Akkaş ve Pelin Özkal 


Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasında “2021 Yılı Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçilen Filiz Akkaş ve Pelin Özkal, KOSGEB’den aldıkları eğitimlerle Mapsis Metal’i kurdular. Erkek egemenliğin belirgin olduğu bir sektörde üretim eksikliğini gözlemleyerek girişimcilik adına büyük bir adım atmışlardır. 


Simya Evi - Peykan Nebioğlu


Simya Evi, Peykan Nebioğlu’nun kimyasal içermeyen kozmetik ürünler kullanmak istemesiyle ortaya çıktı. Peykan Nebioğlu, eczacı annesiyle uzun zamandır kullandıkları deodorant, saç bakım yağı ve serumu evde üretiyorken bu üretimi bir girişime dönüştürdüler. İki kadın girişimci olarak başlayan Simya Evi, bugün bir üretim tesisi içinde alanında uzman danışmanlardan oluşan bir ekiple devam ediyor. 


Varsapp - Zeynep Eliçin ve Hande Sevinç


Zeynep Eliçin ve Hande Sevinç tarafından kurulan Varsapp, kullanmadığınız ikinci el eşyalarınızı güvenle kiralayabileceğiniz pazaryeri hizmeti sunuyor. Aynı zamanda Varsapp, kişilerin ve markaların günlük eşyalarını güvenli bir şekilde kiraya vererek para kazanabileceği ve ihtiyaç duyulan eşyaların kiralanabileceği bir platform olarak hizmet veriyor. Ürünlere sahip olma gereksinimini ortadan kaldırarak kişilerin ihtiyacı olan ürünlere erişimini daha kolay hale getiriyor. Girişimin en önemli özelliklerinden biri karbon ayak izi, su tüketimi ve atık oranını azaltarak için dünyanın sürdürülebilirliğine fayda sağlamak.


Varsapp hakkında merak ettikleriniz için sıkça sorulan sorular sayfasına göz atabilirsiniz. 


RS Research - Rana Sanyal


Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni olan Rana Sanyal’in girişimi RS Research kemoterapinin etkisini artırırken yan etkilerini azaltabilen ilaç geliştirme hedefi ile yola çıktı. Sanyal girişimini, araştırma laboratuvarlarında geliştirilen çalışmaların insanlara ulaşmasını sağlayacak ortamı oluşturmak hayata geçirdi. Akademiden girişimciliğe olan yolculukta hayatın her alanında kadınların lider olabileceğini göstererek örnek oluyor.

UP School- Mina İlköz 


“Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyorken, kadınlar geleceğin mesleklerinden bu kadar az pay almamalı" diyen Mina İlköz UP School isimli girişimin kurucusu. UP School, teknoloji alanında rol model kadınlar yetiştirmek için kurulan bir eğitim teknolojisi platformu olarak çalışarak kadınlara teknik donanım ve özgüven kazandırarak kariyerlerine başlama olanağı sağlıyor.


BigChefs - Gamze Cizreli 


Gamze Cizreli, eşiyle birlikte Ankara'da "Cafemiz" isminde bir kafeterya açarak Ankaralıları ilk defa cappucino, krep, elmalı turtayla tanıştırdıklarını söylüyorlar. 2007 yılında Ankara'da BigChefs'i açan Cizreli, 2011 ve 2013 yıllarında Ekonomist Dergisinin düzenlediği “Yılın İş İnsanları” yarışmasında “Yılın Kadın Girişimcisi” ödüllerini almıştır. BigChefs, zamanla büyüyerek 4 farklı ülkede 2500'ü aşkın şubeye sahip olan bir restoran zinciri haline gelmiştir.


Armut.com - Başak Taşpınar Değim 


Koç Üniversitesi’nde burslu MBA yaptıktan sonra Amerika’da yüksek lisansını tamamladı. Amerika’dan Türkiye’ye taşındığı dönemlerde kaliteli hizmet verenleri bulma sıkıntısı çektiğinden dolayı bu hizmetlerin internet üzerinden kolayca bulunması için armut.com’u kurdu. Başak Taşpınar Değim, kısa sürede hızlı büyüyen armut.com ile erkeklerin egemenliğinin daha fazla hissedildiği teknoloji sektöründe önemli bir yer edinmiştir.


Hepsiburada.com - Hanzade Doğan Boyner 


Hanzade Doğan Boyner, Üniversite eğitimini London School of Economics'ten ekonomi bölümünde lisans derecesiyle tamamladı. Hepsiburada’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, şu an elektronik ticaret şirketi olan hepsiburada.com'un ve Doğan Online’ın kurucusudur. DOL, önde gelen e-ticaret şirketi Hepsiburada’nın yanında Hepsipay.com gibi iş modellerini kapsamaktadır. 


BlindLook - Sadriye Görece


Sadriye Görece, lise eğitimini ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı bursla ABD’de tamamladı. Üniversite eğitimine Boğaziçi Üniversitesi’nde devam etti. Görme engellileri sosyal hayatta ve dijital dünyada özgürleştirmek vizyonuyla BlindLook’u kurdu. Ortağıyla birlikte BlindLook mobil uygulamasını tamamen sesli yönlendirmelerle çalışan bir restoran uygulaması olarak tasarladı ve Blindlook’un ağına bir yılda 1.000'den fazla restoranı dahil ederken, 20 farklı şirketle iş ortaklığı yaptı.


Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu - Ümmiye Koçak


Ümmiye Koçak, 2001 yılında eşinin de desteğiyle köy kadınlarının hayatını diğer insanlara ve dünyaya göstermek için “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunu” kurdu. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını 30 bine yakın kişi izledi. Genelde kadınların sorunlarını ve ataerkil toplum yapısına başkaldırışını kaleme alarak vurgulayan Koçak, tarlada çalışıp kazandığı paralarla “Yün Bebek” filmini yazdı ve yönetti. Filmin Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde galası yapıldı. New York Avrasya Film Festivali'nde "Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı" ödülünü kazanan Ümmiye Koçak, kadın girişimciler arasında farklı bir alana dokunmuş olan önemli bir temsil olmuştur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.