Kayak Malzemeleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

21-02-2023 20:57
Kayak Malzemeleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış aylarının en gözde outdoor aktivitelerinden olan kayak sporu, başlangıç aşamasından en üst seviyeye kadar ekipman seçiminin titizlikle yapılması gereken bir spor dalıdır. Peki, kayak sporu yapabilmek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kayak takımı nasıl seçilmelidir? Yüksek fiyatlı kayak ekipmanlarına erişebilmenin kolay bir yolu var mı? Tüm bu soruların cevapları bu blog yazımızda. 


Kayak Takımı Seçerken Dikkate Alınması Gerekenler


Kayak takımı seçiminizi yapmadan önce seviyenizi doğru tespit etmelisiniz. Daha önce kayak yapmadıysanız, başlangıç seviyesinde kayak takımı kullanmalısınız. Kayak yapacağınız zeminin durumu, sizin kayak takımı tercihinizi etkileyecektir. Vücudunuzun yapısı, boyunuz ve kilonuz kayak takımı tercihinizi yaparken önemli olan kriterlerdendir. Son olarak yaşınız ve cinsiyetiniz de kayak takımı seçiminizde dikkat etmeniz noktalardan biridir. Kayak takımları kadın kayakları, erkek kayakları ve çocuk kayakları olarak sınıflandırılabilir. Gelin, kayak sporunda dikkat etmeniz gereken noktaları detaylı inceleyelim. 


Dört Temel Ekipman: Bağlama, Bot, Baton, Kayak Nasıl Seçilmeli?


Seviyenizi belirleyerek kayak takımı tercihi yaparsanız zeminde çok daha rahat kayabilirsiniz. Eğer kayağa yeni başlayacaksanız, daha esnek ve hafif kayaklar tercih etmelisiniz. İleri düzeydeki kişiler ise zemine daha sağlam bastıklarından dolayı daha sert kayaklar tercih etmeleri onların kayak deneyimleri için daha uygun olacaktır. 


Yumuşak zeminli bir bölgede kayak yapacaksanız en geniş ölçülere sahip bir kayağa göz atmalısınız. Eğer kayağın ekstrem yönünü denemek istiyorsanız hedefiniz tüm yüzeylere uygun modeller olmalıdır. Yarış kayakları en üst ya da profesyonel seviyede kullanılır. Dönüşlerin ve hızlı inişlerin bulunmadığı düz pistlerde sadece dengede durarak kayak yapmak istiyorsanız direnme kayağı tercih edebilirsiniz. Direnme kayakları kar üzerinde yürümek ve düzlüklerde hızlı hareket etmek için de kullanılır, ölçüsü en dar olan kayak tipidir.


Kayak takımında kayaktan sonra seçmeniz gereken ilk malzeme kayak botlarıdır. Kayak botlarınızı seçerken ayağınıza tam oturan modeller, seçmelisiniz çünkü bacak ve bilek hareketlerinizi kayağınıza doğru bir şekilde aktarabilmeniz gerekir. Botların tepki oranları, sürüş hızına ve parkur koşullarına göre farklılık göstermektedir. Başlangıç düzeyindeki sürüşler için tepki seviyesi az olan botlar önerilmektedir. FLEX oranı giriş düzeyi botlarda 50-60 arası olmakla birlikte seviye yükseldikçe bu oran da yükselir. 


Bağlamalar, kayakları botlarınıza bağlayıp sizi kayağınızla bütünleştiren parçalardır. Başlangıç seviyesinde bağlamalar biraz daha gevşek yapılır. Amatör bir kayakçı iseniz olası bir kaza anında kayağın ayağınızdan hemen çıkması için tercihinizi gevşek bırakabileceğiniz yapıdaki bağlamalardan yana kullanmalısınız. 


Kayak batonu seçerken dikkat etmeniz gereken temel nokta malzeme kalitesiyle beraber ekipmanın boyunuza uygun olmasıdır. Çok uzun veya çok kısa batonlar sürüş keyfinize olumsuz etki eder. Hareket kabiliyetini artıracak bir ürün tercih ettiğinde dönüşlerde ve hızlanma anlarında zemine daha sıkı tutunarak manevralarınızı kusursuz şekle getirebilirsiniz. 


Kayak Takımı Seçiminde Önemli Nokta: Vücut Özellikleri


Kayak takımı seçerken mutlaka kilonuzu doğru bilmelisiniz. Ağır bir kişiyseniz hafif kayaklar, hafif bir kişi iseniz ağır kayaklar size uygun olmayacaktır. 60-70 kilo ağırlığa sahip erkekler 160 cm uzunluğunda kayak takımı tercih edebilir, 90-100 kg ağırlığındaki erkekler ise 181 cm uzunluğunda kayak takımı seçimi yapabilirler. 55-60 kg ağırlığa sahip kadınlar 152 cm civarında kayak takımı tercih edebilir. Çocuk kayak takımları erkek ya da kız çocuğu olarak ayrılmamakta olup kayaklar çocuklara kayak sporunu sevdirmek adına daha hafif yapıdadır. 


Kayak Sporunda Dikkat Edilmesi Gereken Bir Diğer Nokta: Tamamlayıcı Aksesuarlar


Kayak sırasında günlük kullandığınız pantolonları veya eşofmanları tercih etmemelisiniz. Kayak sporuna uygun su ve rüzgar geçirmezlik özelliği olan modelleri seçmelisiniz. Kayak kıyafetlerinde iç giyim, mont, pantolon, eldiven ve mont seçimlerinde özellikle termal özellikli, terleyince üşütmeyen, yüksek özellikli, soğuk, rüzgâr ve karı geçirmeyen ürünleri tercih etmek, kayak sporunda hayati derecede önem taşımaktadır. Kıyafetin diğer önemli parçalarından biri ise boynunuzu daha sıcak tutmak için kullanacağınız boyunluklardır. Kayak gözlüğü seçiminizde ise sis ve buğu önleyici türlerde olmasına dikkat etmelisiniz. Kayak gözlükleriyle gözleriniz yağıştan ve rüzgardan korunurken açık havada ve kapalı havada daha iyi görüşe sahip olursunuz. Kayak kaskı seçiminiz ise tam olarak başınıza uygun olmalıdır. 


Kayak Takımınızın Bakımını İhmal Etmemelisiniz!


Kış sporları yapanlar bilecektir ki kayak sporunda bakım konusu da bir hayli önemli. Paslanmanın önüne geçmek için kayak kenarlarını temiz bir bez yardımıyla silmelisiniz. Tüm bunların yanı sıra kayak takımını kuru ve güneşten uzak bir yerde muhafaza etmeniz gerekmekte. Kayak sezonu bittikten sonra kayak takımına cilalama işlemi yapmalı ve bir sonraki sezona kadar cilayı temizlememelisiniz.


Kayak sporu ürün tercihleriniz için işin uzmanlarından ve kayak eğitmenlerinden bilgi almanızı tavsiye ederiz. 


İlk kez kayak ekipmanı satın almayı düşünüyorsanız minimum masraf olma amacıyla hareket etmemelisiniz. Kayak sporu için edinmeniz gereken ekipmanlar ise oldukça büyük bir bütçe gerektirmektedir. Bu yüzden satın alma gereksinimi olmadan Varsapp ile ihtiyacınız olan gün kadar kiralayabilirsiniz. Kayağa başlarken ihtiyacınız olacak malzemeleri Varsapp’in Spor & Outdoor kategorisinde bulabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.