KOBİ Nedir? KOBİ’ler Hakkında Her Şey 2024

28-02-2023 17:06
KOBİ Nedir? KOBİ’ler Hakkında Her Şey 2024

KOBİ, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere verilen isimdir. Bir yıl içerisinde 250 kişiden daha az çalışan istihdam eden işletmeler ile yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 250 milyon TL’yi aşmayan işletmeler küçük ve orta büyüklükteki işletme olarak adlandırılır. 

Ülke istihdamının %72’sini KOBİ’ler oluşturur ve nüfusun oldukça büyük bir kısmı küçük ve orta ölçekli işletmelerin bünyesinde çalışmaktadır. Günlük hayatımızda karşılaştığımız zincir olmayan marketler, kuaförler, kafeler, lokantalar, mağazaların büyük bir kısmı küçük ve orta büyüklükteki işletmeler kategorisine girerler.


Kobi Hangi İşletmelere Denir?


KOBİ’ler mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere üç farklı grupta sınıflandırılır. 


Mikro Ölçekli İşletme


Mikro ölçekli işletmeler, KOBİ kategorisine ait en küçük işletme türüdür. Bir işletmenin, mikro işletme olarak nitelendirilmesi için 10’dan az çalışanı istihdam etmesi ve yıllık mali bilançosu veya net satış hasılatının 5 milyon Türk lirasını aşmaması gerekir. 

Küçük Ölçekli İşletme

Küçük ölçekli işletmeler, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 50 milyon TL’yi aşmayan ve en fazla 50 çalışanı istihdam eden işletmelere verilen addır. 

Orta Ölçekli İşletme

Orta ölçekli işletmeler, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 250 Milyon TL’yi aşmayan ve en fazla 250 çalışanı istihdam eden işletmelerdir. 


KOBİ İşletme Türleri Nelerdir?

KOBİ’ler; çalışan sayıları, mali bilgileri, sermaye ve oy hakkına ilişkin durumlara bağımlı olarak bağımsız işletme, ortak işletme ve bağlı işletme olarak üç gruba ayrılır.

Bağlı İşletmeler

Bir işletme bir başka işletmenin hem sermaye hem de oy hakkının çoğunluğuna sahipse bağlı işletme olarak nitelendirilir. Bağlı işletmeler, bir işletmenin yönetim ve denetim kurulu üyelerinin atanması, kurul üyelerinin azledilmesi gibi haklara sahiptirler. Bir işletmenin ortağı veya hissedarı olunması durumunda bağlı olarak sayılan işletmeler yapılan anlaşmalarda tek başına söz sahibidir. 

Bağımsız İşletmeler

Kamu kurum ve kuruluşların veya başka işletmelerin %25 veya daha fazla hissesine sahip olmayan işletmeler bağımsız işletme olarak nitelendirilir. Bağımsız işletmeler bir başka işletmenin sermayesinin %25 veya daha fazlasına sahip olmayan bu işletmeler konsolide hesaplar düzenlemezler aynı zamanda konsolide hesaplar düzenleyen başka bir şirketin hesaplarında da yer alamazlar. 

Ortak İşletmeler

Bir işletmenin ortak işletme olarak nitelendirilmesi için bu işletmenin üzerinde tek ya da bağlı bir işletme hakim olmamalıdır. Ortak işletmelerin başka bir işletmenin sermayesinin ya da oy hakkının yüzde 25 ile yüzde 50’si arasında söz hakkı olmaması lazımdır. Aynı zamanda, ortak işletmelerin kendi oy hakkı ve sermayesi üzerinde yüzde 25 ile yüzde 50 oranında başkasının söz hakkı bulunmamalıdır.

Kobilerin Özellikleri Nelerdir?


KOBİ‘lerin çeşitli avantajları bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Birçok farklı KOSGEB desteğinden yararlanabilirler. 


Büyük işletmeleri destekler ve tamamlarlar.

Ülke ekonomisi için yüksek oranda istihdam sağlarlar.

Düşük sermaye ile yüksek üretim ve çeşitlilik sağlanabilir.

Ekonomik dalgalardan daha az etkilenir.

Talep ve arz değişiklerinde kolay uyum sağlarlar.

Gelir dağılımdaki dengeyi sağlar.

Teknolojik gelişmelere kolay uyum sağlar.

KOBİ Avantajları Nedir?


KOBİ olmanın işletmelere kattığı birçok değer vardır. KOBİ’lerin sahip oldukları avantajların başında devlet tarafından verilen hibeler, faizsiz krediler veya kredi faiz destekleri yer almaktadır. 

Düşük potansiyelli pazarlarda da faaliyet gösterebilirler.

Çalışanları, müşterileri ve hizmet ettikleri pazar ile olan ilişkileri çok yakındır.

Güncellenen fırsatları daha hızlı yakalayarak oluşan değişime daha kolay uyum sağlayabilirler.

Daha az prosedürle işlerini yürütürler.

KOBİ’lere özel çıkan teşvikli fonlardan yararlanabilirler.

İşletme yatırımlarında kendi sermayeleri vardır.

Varsapp - Kobi İş Birliği


Varsapp’in KOBİ’lere olan kiralama sistemi, bilgisayar, cep telefonu, tablet bilgisayar gibi cihazları uygun fiyatlarla kiralayarak şirketinizin teknoloji ihtiyacınızı karşılayabilmenizi sağlar. Kobiler ile gerçekleştirdiğimiz kiralama süreçlerinde en çok tercih edilen ürünler, Varsapp’in en çok kiralama alan kategorisi olan “Elektronik”e ait telefon ve bilgisayar. 


Varsapp KOBİ iş birliği hakkında daha fazla detay için Varsapp ile KOBİ'lere kiralama çözümleri blog yazımıza göz atabilirsiniz!

KOBİ Destekleri Nelerdir?

KOSGEB’e kayıtlı olan küçük ve orta ölçekli işletmeler, gerekli belgeleri doldurarak KOSGEB desteklerinden yararlanma şansı elde etmiş olurlar. KOSGEB tarafından verilen KOBİ destekleri şunlardır:

KOBİ Proje Destek Programı

KOBİ Gelişim Destek Programı

AR-GE, İnovasyon Destek Programı

Genel Destek Programı

Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı

Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ Destek Programı

Kredi Faiz Desteği

Tematik Proje Destek Programı

Stratejik Ürün Destek Programı

Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı

İşbirliği Güçbirliği Destek Programı

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı


Türkiye'de Kaç Tane Kobi Var?


KOBİ istatistikleri verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 427 bin 891 işletme yer almaktadır. Yapılan son düzenleme ile 3 milyon 421 bin 817’ye yükselmiş olması beklenmektedir. 


Kobi Açılımı Nedir?


KOBİ kelimesinin açılımı küçük ve orta boyutlu işletmeler şeklindedir.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.