Oyun Bilgisayarı ve Normal Bilgisayar Arasındaki Farklar Nelerdir?

22-04-2024 21:51
Oyun Bilgisayarı ve Normal Bilgisayar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gün içinde sıklıkla kullandığınız bilgisayarlar hakkında oyun bilgisayarı ve normal bilgisayar şeklinde bir ayrım öne çıkar. Birçok kullanıcı bilgisayar seçimi yaparken tam olarak hangi özelliklere dikkat ederek seçim yapması gerektiğini bilmeyebilir. Dolayısıyla bu ayrımın neye yönelik olduğu merak konusudur.


Aslında bilgisayarlar benzer özellikleri taşır. Normal bilgisayarlarla oyun oynanamaz gibi bir kural olmadığı gibi oyun bilgisayarları ile çalışılamaz gibi bir kural da yoktur. Bu noktada elbette en yüksek verimi almaya yönelik bir süreç takip edebilirsiniz. Dolayısıyla gün içinde en sık yaptığınız işlemlere göre bilgisayar tercih etmeniz önemli olabilir.


Oyun ve normal bilgisayar seçimiyle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıdaki başlıkları takip edebilirsiniz:


- Oyun bilgisayarı nedir?

- Normal bilgisayar nedir?

- Oyun bilgisayarı ve normal bilgisayar arasındaki farklar nelerdir?

- Varsapp ile deneyerek keşfet!

- Sıkça sorulan sorular

Oyun bilgisayarı nedir?

Bilgisayar ve video oyunlarının istediği özellikleri karşılayan yüksek bilgi işlem gücüne sahip bilgsayarlara oyun bilgisayarı denir. Bu tipteki bilgisayarların ekran kartı yüksek performanslı ve merkezi işlem birimi yüksek çekirdeklidir. 


Gerçekçi bir oyun deneyimi sunmak için gerekli donanımların hepsine sahiptir. Dolayısıyla oyun sırasında donma, kasma ya da ani kapanma gibi sorunlar yaşamazsınız. Bu bilgisayarların bellek kapasitesi yüksek olduğu için oyunda hızlı bir deneyim yaşarsınız.


Oyun bilgisayarlarında çözünürlük de yüksek olabilir. Bu çözünürlük sayesinde karakteri ve ortamı kaliteli olarak görebilirsiniz. Bu durum oyun performansınızı ve aldığınız keyfi artırır.

Normal bilgisayar nedir?

Günlük işlemleri yapabileceğiniz, Office programlarını rahat bir şekilde kullanabileceğiniz, belirli kapasiteye ve RAM’e sahip bilgisayarlara normal bilgisayar denir. Aslında genel olarak iş ve eğitim amacıyla kullanılan bilgisayarlar bu kategori içindedir.


Elbette normal bilgisayarlarda da performansın yüksek olmasını isteyebilir, bu noktada seçim yapabilirsiniz. Yapacağınız işlemlerin karmaşık olmasıyla birlikte bilgisayar özelliklerinden beklentileriniz de farklı olabilir.


Yazılım ve tasarım alanında çalışanlar için hız önemlidir. Daha iyi verim alabilmek için işlemleri hızlı bir akışta gerçekleştirmek isterler. Bu noktada bilgisayarların bazı özellikleri karşılaması gerekir.

Oyun bilgisayarı ve normal bilgisayar arasındaki farklar nelerdir?

Oyun ve normal bilgisayar farkı için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz:


Özellik

Oyun bilgisayarı

Normal bilgisayar

Taşınabilirlik

Oyun bilgisayarları farklı sistemler gereksindirdiği için bazı modelleri taşınabilir değildir. Diz üstü olan modeller ise taşınabilir tiptedir.

Normal bilgisayarlar genellikle taşınabilir yapıdadır. Diz üstü oldukları için istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.

Donanım/

Performans

Yüksek performanslı donanıma sahiptir. Bu donanım ile normal bilgisayarlara göre yüksek hızda çalışır. Yüksek bellek kapasitesi ile grafiklerdeki çözünürlük kalitelidir. Bu noktada daha fazla enerji harcanır.

Normal bilgisayarlarda performans beklentileri karşılar. Genellikle oyun gibi kompleks işlemler yapılmayacağı için buna göre bir donanım mevcuttur. Ayrıca enerji harcama azdır. Genellikle iş kapsamında işlemler için uygundur.

Soğutma Sistemi

Oyun bilgisayarları çok fazla enerji tüketerek ısınır. Bu durum oyun oynama sırasında normaldir. Bu nedenle soğutma sistemlerinin gelişmiş olması gözetilir. Bu sayede oyun bilgisayarı daha uzun süre yüksek performansla çalışabilir.

Normal bilgisayarlardaki soğutma sistemi ihtiyacı karşılamaya yöneliktir. Elbette tasarım ve yazılım gibi işlemlerde bilgisayarların ısınması gözlemlenebilir. Fakat bu durum uzun sürmez. Oyun bilgisayarlarındaki gibi sürekli yüksek enerji tüketimi söz konusu değildir.

Depolama

Oyun bilgisayarlarında genellikle kayıtlı oyunlar oynanır. Bu oyunlar çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyabilir. Dolayısıyla genellikle 1 TB düzeyinde depolama alanı vardır. Ayrıca yüksek hızlı SSD'ler kullanılarak oyun süreci desteklenir.

Yüksek depolama alanları gerekli değildir. Birçok dosya Drive gibi bulut tabanlı sistemler aracılığıyla kullanılır. Dolayısıyla normal depolama miktarları yeterlidir.

Klavye ve fare

Özel klavyeler ve fareler, oyun bilgisayarlarında öne çıkan materyallerdir. Bu materyaller ile kaliteli bir deneyim yaşamak mümkündür. Oyuncuların fare ve klavyeleri oyun içinde daha hızlı ve gerçekçi hareket etmelerini destekler.

Klavye ve farenin ortopedik olması gözetilir. İş süreçlerinde daha rahat bir kullanım gerçekleştirmek için bu nokta önemsenir.

Fiyat

Oyun bilgisayarları, yüksek hız ve performans gereksinimi ile tasarlandığı için yüksek fiyatlarda seyreder. Dolayısıyla kullanıcıların daha fazla bütçe ayarlaması önemlidir. 

Normal bilgisayarlar belirli özelliklere göre düşük bütçelerle de sahip olabileceğini bir fiyat aralığı ile öne çıkar. İhtiyaçlarınızı karşılayan bir ürünü belirleyip uygun fiyat aralıklarında satın alabilirsiniz.

Varsapp ile deneyerek keşfet!

Hayalinizdeki bilgisayara henüz karar verememiş olabilirsiniz. Bu noktada gereksinimlerinizi listeleseniz de birden fazla seçenek arasında kalmanız normaldir. Özellikle artık her ürün teknolojik açıdan tatmin eden özelliklere sahip olduğu için karar vermek güç olabilir.


Varsapp satın almadan önce kiralama yapma fırsatı sunarak hayalinizdeki bilgisayarı bulmanıza yardımcı oluyor. Birçok seçenek arasından inceleme yaparak birden fazla bilgisayarı deneyebilir, ihtiyaçlarınızı karşılayan doğru bilgisayarı bulabilirsiniz. Hemen şimdi güvenli kiralama avantajlarından yararlanmak için üye olun!

Sıkça sorulan sorular

Oyun bilgisayarı ile iş yapılır mı?

Kısa cevap evet. Bu tipteki bilgisayarlar yüksek donanımları ve performansları ile yazılım gibi uygulamaları rahatlıkla gerçekleştirmenizi destekler. Dolayısıyla istediğiniz alanlarda çalışabilirsiniz. 


Yalnızca model olarak oyun oynamaya yönelik klavye ve fareleri olduğu için rahatsızlık duyabilirsiniz. Bazı modellerde ise birebir iş bilgisayarlarıyla aynı tip tercih edilebilir.

Oyun oynamak için hangi bilgisayar kullanılır?

Oyun oynamak için farklı bilgisayar türleri arasında seçim yapabilirsiniz. Tek tip bir sistemden bahsetmek güçtür. Bu noktada araştırma yaparken bazı özellikleri belirleyip buna göre araştırma yapmanız daha iyi seçenekleri değerlendirmenizi sağlar. 


Özellikle en az Intel i5 veya AMD Ryzen 5 işlemci olmasına dikkat edebilirsiniz. Daha iyi performans arıyorsanız Intel Core i7 ya da AMD Ryzen 7 işlemcileri tercih edebilirsiniz.

Oyun bilgisayarlarını kimler almalı?

Normal bilgisayar gereksinimlerini taşıyan cihazlar ile oyun oynamanız mümkündür. Fakat daha gerçekçi bir deneyim yaşamak ve iyi sesler almak istiyorsanız oyun bilgisayarlarını tercih edebilirsiniz.

İyi bir oyun deneyimi için diz üstü mü masaüstü mü?

Yeniliklerle uyumlu bir bilgisayar hayal ediyorsanız büyük kasalara ve diğer teknik donanımlara sahip olan masaüstü modeller gerekir. Bunlar içinde geniş depolama sistemleri, büyük ekranlar, hoparlörler ve mikrofon gibi ekler vardır. Böyle bir sistem kurduğunuzda oyunların içinde gibi hissederek keyifli vakit geçirebilirsiniz.


Diğer taraftan karmaşık bir sisteme ihtiyacınız olmayabilir. Daha sade ve yeterli bir sistemle oyun oynamak isteyebilirsiniz. Bu durumda diz üstü bilgisayarlar size yeterli olacaktır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.