PlayStation 5 mi Xbox Series X mi? Farkları Neler!

23-03-2023 17:12
PlayStation 5 mi Xbox Series X mi? Farkları Neler!

Özellikler/ Model

İşlemci

Grafik

Depolama

Bellek

Çözünürlük

Sürücü

Fiyat

Xbox Series X

AMD Zen 2 (8 Çekirdek, 3.8 GHz)

AMD RDNA 2 (1.8 GHz, 12 TFlop, 52 CUs)

1 TB

NVMe SSD

16 GB GDDR6

Max 8K 120 FPS

4K UHD Blu-Ray

18.799TL

Playstation 5

AMD Zen 2 (8 Çekirdek, 3.5 GHz)

AMD RDNA 2 (2.33 GHz, 10.28 TFlop, 36 CUs)

825 GB

NVMe SSD

16 GB GDDR6

Max 8K 120 FPS

4K UHD Blu-Ray

19.999TL


PS5 ile Xbox Series X en çok karşılaştırılan iki cihaz olup kıyasıya rekabet ediyorlar Xbox Series X daha uygun fiyatlı bir model olarak öne çıksa da bazı özelliklerden vazgeçilmiş durumda. İki konsolun da teknik özellikleri arasında farklar olsa da ikisi de oyunlarda yüksek performans ve kalite sunuyor. Peki, PS5 ve Xbox Series X arasında ne fark var? Eğer hangi konsolu tercih edeceğiniz konusunda kararsızsanız, konsolların özelliklerini sizler için derledik.

İşlemci


PlayStation 5 ve Xbox Series X’in işlemci özelliklerine bakıldığında benzer olduğunu görebiliriz. Her iki konsol da AMD Zen 2 ve 8 çekirdekli işlemciye sahip. Ancak işlemcinin çalışma frekansını belirten GHz değeri konusunda iki cihazda farklılıklar mevcut. 

-
PS5: Özel AMD Zen 2, 8 çekirdekli, 3.5 GHz
-
Xbox Series X: Özel AMD Zen 2, 8 çekirdekli, 3.8 GHz


Grafik


Grafik tarafında yine her iki konsolda da RDNA 2 mimarisi üzerine inşa edilen grafik işlem birimi var. İki modelde 4K 120 FPS görüntü sunuyor. Xbox Series X 12 teraflop, PS5 ise 10.3 teraflop’luk GPU’ya sahip. Grafik birimlerinin GHz değerlerine bakıldığında ise PlayStation 5, 2.33 GHz iken Xbox Series X 1.825 GHz değerine sahiptir.

- PS5: Özel AMD RDNA 2, 10.28 teraflop, 36 CU, 2.23 GHz
- Xbox Series X:
Özel AMD RDNA 2, 12.15 teraflop, 52 CU, 1.82 GHz

Depolama


Oyun konsolları, içerisinde bolca oyun barındıracağından depolama konusunda yüksek bir alan sunmak durumundalar. PlayStation 5’te 825 GB boyutunda özel NVMe SSD bulunuyor. Xbox Series X’te ise boyut 1 TB. Ortaya çıkan sonuçlara göre PlayStation 5'in işletim sistemine ayrılan bölüm dışında 664 GB'lık yer kalırken Xbox Series X'te ise 802 GB'lık bir alan kullanıcısına kalıyor. 


- PS5: 825 GB SSD, 5.5 GB/sn okuma hızı
- Xbox Series X:
1 TB SSD, 2.4 GB/sn okuma hızı

Bellek


Konsolların birbiriyle çok yakın bir deneyim sunduğu önemli bir konu ise bellekler. PlayStation 5 ve Xbox Series X cihazlarının ikisinde de 16 GB GDDR6 RAM var. 


- PS5: 16 GB GDDR6 RAM, 448 GB/s bant genişliği
- Xbox Series X:
16 GB GDDR6 RAM, 560 GB/s bant genişliği


Çözünürlük

Oyun konsollarında önemli olan özelliklerden birisi de çözünürlük ve FPS denilen kare hızları. Her iki konsolda da 8K çözünürlük desteği ve 120 FPS desteği bulunuyor. 


- PS5: 8K, 120 FPS
- Xbox Series X:
8K, 120 FPS

Bağlantı

- PS5: HDMI 2.1, USB 3.1, Ethernet, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1

- Xbox Series X: HDMI 2.1, USB 3.1, Ethernet, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1

Farkları

- Grafik Birimi

- İşlemci

- Depolama

- Tasarım

- Performans

- Oyun çeşitliliği, hizmetleri ve uyumluluğu.

- Kontrolcü

- Aksesuarlar

Xbox Series X, PlayStation 5’e göre 109mm daha dar, 89mm daha kısa, 34.92% daha az gövde hacmine sahip ve 330g daha hafiftir. 


Oyun Performansı


PlayStation 5 ve Xbox Series X’in donanım özellikleri birbirine yakındır ve üst düzey performans verecek şekilde tasarlanmışlardır. PS5’in yapılan incelemelerde Xbox Series X’e göre sahip olduğu DualSense kontrol cihazı ve Tempest 3D ses teknolojisi ile daha sürükleyici bir oyun deneyimi sunduğu belirtiliyor. 


Oyun Kütüphanesi


Sony, hem birinci parti hem de üçüncü parti içeriklerle geniş bir oyun kütüphanesine sahip. Xbox Game Pass, Microsoft’un en büyük öne çıkan öne çıkan özelliği olması bekleniyor. Ayrıca yeni nesil Xbox konsolları, Xbox One ve Xbox 360 oyunları için geriye dönük uyumluluk sağlayarak Sony konsollarından farklılaşıyor. PS5 sadece PlayStation 4 oyunlarını destekliyor.

Kontrolcü Farkları

Yeni nesil Xbox kontrolcüsünde D-pad geliştirmesi mevcut. D-pad, pil ile çalışmakta olup tüm yönler için kullanılabiliyor. 8 farklı yön için kullanım imkanı sunuluyor. PlayStation 5 ise yeni DualSense kontrolcüsü öne çıkıyor. Touchpad’in sol tarafına ''Paylaş'butonu eklenmiş olup kontrolcünün öne çıkan özellikleri ise uyarlanabilir tetikler ve üst seviye geri bildirim. Bu iki özellik ile oyuncular oyunda bir ok attığında veya silah ile ateş ettiğinde gerçekçi bir tetik hissi ile karşılaşıyorlar ve oyunda yer alan mekan değişikliklerinde farklı bir geri bildirim alıyorlar. 

Aksesuar Ekosistemi

Aksesuar konusunda PlayStation 5, Xbox Series X’e göre daha ön plana çıkıyor. Sony tarafından özel üretilen birçok aksesuar mevcutken bu aksesuarlar arasında kulaklık, kamera, kumanda ve şarj istasyonu yer alıyor. Xbox tarafında ise aksesuarlar konusunda bir çeşitlilik yok.

PlayStation 5 ve Xbox Series X Fiyatları


Satıcı arası fiyat farklılıkları mevcut olup ortalama olarak PlayStation 5 satış fiyatı 19.999 TL, Xbox Series X satış fiyatı ise 18.799 TL. 


PS5 Kullanıcı Yorumları 


“Daha ilk açılıştan itibaren çok daha premium bir tecrübe olacağı anlaşılıyor. Menüler arası geçiş yağ gibi akıyor, Store a girince oluşan eski lag dan eser yok. Özellikle PS4 Pro dan sonra aşırı sessiz oyunlarda bile sadece kucağımı dayayınca fan sesi anlaşılıyor. Optik ses çıkışı yok bu nesilde o nedenle üstüne bir de hami audio extractor almak durumunda kaldım Gplus 4K224A modeli eğer sizde de durum aynıysa bunu tavsiye ederim, 5.1 modunda DTS ve Dolby bitstream çıkış alabiliyorum artık optikle. Bu arada patchlenen eski oyunları 60 fps de oynayınca tüm oyunları öyle oynamak istiyor insan, umarım bundan sonra yeni oyunlarda da daha düşük çözünürlük ama 60 fps modu eklerler. Yeni oyunlarda DualSense is tam bir dahiyane icat, eski kolların titreşimiyle hiç alakası yok, ben bu özelliği okuyup geçmiştim sadece bir iki oyunda olur diye ama sırf bu nedenle bile yeni jenerasyon konsol alınır o derece iyi, üstelik geriye dönük hem Sony hem 3rd party stüdyoların oyunlarına patch çıkmaya başladı bu kolu özellikleriyle kullansın diye. Ses olarak ta Demon's Souls ta kulaklıkla 3D audio dedikleri şeyi niye bu kadar abarttıklarını anladım, tasvirle anlaşılmaz gerçekten tecrübe edince anlıyorsunuz sesin önemini. RE Village oyununda da varmış ama çok daha fazla oyuna koymaları lazım tüm yeni Sony oyunlarında garanti olacakmış ama bakalım CoD veya FIFA kadar çok satan oyunların bundan sonraki yeni versiyonlarında olacak mı, olursa efsane olur.”


Kaynak:
Ps5 Kullanıcı Yorumları


Xbox Series X Kullanıcı Yorumları


“Ürünün kalitesi belli. Güçlü bir cihaz. 4k 60 fps ve 2k 120 fps için uygun. Teknik olarak 4k 120 fps almanız mümkün ama çoğu oyun 4k 60 fps olarak çıkacaktır. 1080p de oyun oynayacak olanlar series s modeline bakabilirler. Tasarım minimal ve şık. Arayüz sade ve hızlı. Quick resume ile oyunlar arası hızlı geçiş yapabilmek çok güzel. Keşke display port ve 3.5 mm jack girişi de yer alsaymış. Eğer bir tv değil de monitor kullanacaksanız monitorunuzde 3.5mm ses çıkışı olduğuna emin olun. Bazı monitorlerde ses girişi olarak yer alıyor. Test etmeden karar vermeyin. Eğer sadece oyun oynacaksız konsol tercih etmek mantıklı. Pc ye göre yaklaşık 2 kat daha ucuz. Ayrıca çoğu oyun konsollara optimize edilir. Xbox’ta game pass sistemi var Bu sistem ile bir çok oyunu aylık ödeme ile ucuza oynayabilirsiniz. Bunları 1-2 3. parti oyunla desteklerseniz oyunsuz kalmazsınız. Eğer sony nin özel oyunlarını illaki oynayacağım diye bir isteğiniz yoksa; Ben her ay 700 lira verip oyun alamam diyorsanız; Ben sadece oyun oynacağım, başka işler yapmayacağım ya da bu işleri yapacak PC’im var diyorsanız Xbox Series X tam size göre bir ürün.”


Kaynak:
Xbox Series X Yorumları


PS5 mi Daha İyi Xbox Series X mi?


Her ne kadar konsolların donanım özellikleri birbirine yakın olsa da bazı noktalarda Xbox Series X daha öndeyken bazı noktalarda ise PlayStation 5 önde oluyor. Yapılan karşılaştırma sonrası son karar kullanıcıya kalıyor.

Varsapp ile Kiralayarak Karşılaştırma Yapabilirsiniz!


Satın almanıza gerek kalmadan Varsapp ile kiralayarak kıyasıya rekabetin kazananı belirleyebilirsiniz. Sony Playstation 5 ve Xbox Series S modellerini VarsappTech kategorimizde bulabilirsiniz. İyi eğlenceler!
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.