Tüketim Çılgınlığının 5 Temel Nedeni Nedir?
Tüketim çılgınlığı, ihtiyacı olmayan ürünleri satın alan tüketicilerin yoğun alışveriş alışkanlıklarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Maddi varlıklardan keyif almakta yanlış bir şey olmasa da gerekli ve gereksiz harcamalar arasındaki çizginin farkında olmak önemlidir. Aksi takdirde kişi kendisini kurtulması zor bir tüketim çılgınlığı döngüsünün içinde bulabilir.
Bu durum sürdürülemez dolayısıyla bireylere ve bir bütün olarak topluma zarar veriyor. Peki tüketim çılgınlığının temel nedenleri nelerdir?
GÜNCELİ TAKİP ETMEK ZORUNDA HİSSETMEK
Bir akıllı telefonun son çıkan modelini kullanmak ya da son moda kıyafetler giymek zorunda değilsiniz. “Hızlı moda” mağazalarından alışveriş yapmak yerine daha etik üretimi destekleyen mağazaları ve markaları tercih edebilirsiniz. Unutmayın, aşırı tüketim gezegenimizi harap ediyor.
KREDİ KARTI KULLANIMININ ARTMASI
Bankalar ve şirketler kredi kartıyla 'temassız' alışveriş, internetten 'tek tıkla' alışveriş gibi yöntemlerle para harcamayı sürekli kolaylaştırıyor. Buna İngilizcede 'sürtünmesiz alışveriş' (frictionless shopping) deniyor. Bu şekilde alışveriş yapmak çok kolay hale gelirken ödemenin o kadar da kolay olmadığını ancak kredi kartı ekstrenizi gördüğünüzde anlayabiliyorsunuz.
İNDİRİMLERİ KAÇIRMA KORKUSU
Perakende ürün satanların en çok kullandığı numaralardan biri de kısa süreli indirim kampanyalarıdır. Sizi mutlaka değerlendirmeniz gereken çok önemli bir fırsat yakaladığınıza inandırmaya çalışırlar. Bu şekilde pek çok insan fırsatları kaçırmama kaygısıyla gerçekten ihtiyacı olmayan ürünleri satın alır. Her zaman bir yerlerde bir kampanya olduğunu bilmelisiniz.
AVM GEZİLERİNİN ÇOĞALMASI
Alışverişe amaç için yönelmeden, AVM’lerde uzun zaman geçirmek son zamanlarda insanların sıkça yaptığı bir aktivite haline geldi. Alışverişi sosyal planların en sonunda planlamayıp AVM ortamında buluşmalar düzenleyerek tüketim çılgınlığını tetikliyorlar. Sonuç olarak ihtiyaç dışı tüketim davranışlarını arttırmış oluyorlar.
PARAYLA NE YAPILCAĞINA DAİR BİR PLANIN OLMAMASI
Parayla ne yapılacağını bilmemek ve bir hedefin var olmaması ihtiyaç dışı tüketimi artıyor. Paranızı sürekli tüketime harcayarak bütçenizi zorlamayın. Paranızı, yeni bir kariyere başlamak için gerekli eğitimi almak ya da ilk evinize sahip olmak için kullanabilirsiniz. Uzun dönemli bir hedef belirleyin ve bunu kendinize sürekli hatırlatın.
TÜKETİM ÇILGINLIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Bütçe planlaması yapmak hayat kurtarıcı olacaktır. Aile içinde bütçe planları yapmak, ev ekonomisi kavramını çocuklara da aşılamak son derece önemlidir. Planlı alışveriş yapmak, ihtiyaç listeleri belirlemek ve çocukları da dahil ederek öncelikli ihtiyaçları, alışveriş zamanlarını planlamak, sağlıklı tüketim bilincini arttıracaktır.
Sosyal hayatta, AVM gezileri yerine doğa da vakit geçirmeyi tercih etmek, sosyal-kültürel aktiviteler yapmak hem tüketim çılgınlığına karışı koruyucu olacak, hem de ruh sağlığımızı besleyici olacaktır.
Gün sonunda hepimiz kendimize şu soruyu sormalıyız. Kaçımız gerçekten sadece ihtiyacımız olan mal ve hizmeti satın alıyoruz?
Hadi, hep beraber evlerimizde kullanmadığımız kıyafet, eşya ve malzemeleri ayıklayalım, fazlalıkları ise sivil toplum kuruluşlarına, belediyelere, çevremizdekilere dağıtalım. Vermeye kıyamadıklarımızı ise değerlendirelim. Yıl içinde birkaç kez kullanılacak ama yine de elden çıkaramayacaklarınızı Varsapp ile kiraya verebilirsiniz!
Varsapp’in Güvence Sistemi ile kafandaki soru işaretlerini kaldırıyoruz ve tüm kiralama sürecini sen evinden çıkmadan, birlikte hallediyoruz. Güvenceye ve konfora İhtiyacın Varsa unutma Varsapp yanında!