Varsapp Ekoloji Notları

19-11-2021 13:12
Varsapp Ekoloji Notları

Glasgow Günlükleri v2

Merhaba Varsapp okuyucuları, yoğun bir haftanın ardından tekrar beraberiz. Geçtiğimiz günlerde büyük zirve tamamlandı. Görüyoruz ki yağmurlu ve nemli Glasgow'da hava dinmiyor. Gelin sonuçlara bakalım.

Aslında sona doğru her şey güzel gitti. Ülkeler kömür kullanımının önüne geçmeye razı olacaktı ki Hindistan'ın itirazları bu kararı biraz erteletti. Hindistan'ın itirazının nedeni az gelişmiş ülkelerin kömürün alternatifi kaynaklara ulaşımının zor olması. Kömür gerek ucuzluğuyla gerek kolay ulaşımıyla az gelişmiş ülkelerin favorisi. Bunu biliyoruz fakat bir yandan da o kadar zararlı. Kömür madenleri doğada sürekli bir hasar bırakırken kömür yakıldığı zaman açığa çıkan gazlar atmosfere karşı tehdit oluşturuyor. Hindistan'ın itirazları sonrası birkaç ülke hayal kırıklıklarını dile getirirken ifade "aşamalı olarak azaltmak" şeklinde değiştirildi. Ayrıca az gelişmiş ülkeler için iklim desteğinin 2 katına çıkması kararlaştırıldı. Peki bu destek, o ülkelerin kömür kullanımını durdur mu? Emin değiliz.

Kömür COP26 için çok önemli çünkü aslında karbon emisyonlarının çoğu kömürden dolayı meydana geliyor. Bu yüzden de kamuoyu zirvedeki bu ifade zayıflatıldığı için tepkili. Özellikle Greenpeace gibi kuruluşlar ilk yazıda belirttiğimiz ülkelerin sıcaklık artışının 1.5 derecede tutacağı iddialarının konuşulan önlemlerden sonra imkansız olacağını düşünüyor.

Ülkeler bir sonraki sene karbon problemi için tekrar toplanacaklarını duyurdu. Biz o zamana kadar Greta'nın zirve hakkındaki şu yorumunu ciddiye alsak iyi olur

COP26 sona erdi. Greta'nın söylediklerinin özeti ise şu: Falan filan, saçmalık. Ama asıl iş bu salonların dışında devam ediyor. Ve asla vazgeçmeyeceğiz, asla.

Kavramlar Havuzu

Karbonun zararlarından çok bahsettik. Peki bu karbon ne ve ne gibi zararlara yol açabiliyor?

Karbon çevremizde en çok karşılaştığımız element aslında. Bir çıktı alırken mürekkep şeklinde, kumandaya taktığımız pil ya da evlenme teklifi ederken verilen elmas yüzüklerde karşımıza çıkabilmekte. Bunlardan kömürü ise yakıt olarak kullanıyoruz.

Öncelikle kömürün çıkartılması çevre için çok sıkıntılı bir süreç. Yüzeydeki toprağı kaldırıp yerin altından kazılan kömürü elde etme sürecinde binlerce hektar alan tahrip edilip maden haline getiriliyor. Bu, oradaki bütün ekosistemi kötü etkiliyor. O toprakları evi edinen binlerce tür yok olma tehlikesiyle karşılaşıyor.

Kömür durduğu yerde bir zarar vermiyor aslında. Enerji elde edebilmek amacıyla yaktığımız kömür açığa çokça gaz çıkartıyor. Bunlardan sülfürdioksitve nitrojenoksit çeşitli solunum hastalıklarına neden oluyor. Bu gazlar atmosfere salındığında asit yağmurlarına neden olabiliyor, ayrıca tarım ve yerleşim birimlerine zarar veriyor. Açığa çıkan gazlar bununla da sınırlı değil. Karbondioksit de bunlardan biri. Karbondioksit de atmosfere yayılarak sera etkisinde bulunup yukarıda bahsettiğimiz sıcaklık artışına neden oluyor.

Ayrıca kömür tükenebilir bir enerji kaynağı. Bundan anlıyoruz ki Dünya üzerindeki kömür sınırlı ve tahmini 114 yıl sonra tükenecek. Hali hazırda tükenecek bir yakıt için dünyamızın sağlığıyla oynamak bizim için tehlikeli bir oyun olacaktır. Umuyoruz ki ülkeler bu konuda mutabık olsun.

Varsapp Ekoloji Notları'nı okuduğunuz için teşekkürler. Daha temiz bir Dünya için sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bu arada siz de Varsapp ile birlikte satın almak yerine kiralayarak çevrenin sürdürülebilirliğine yardımcı olabilirsiniz.

https://www.eia.gov/energyexplained/coal/coal-and-the-environment.php

https://group.met.com/fyouture/when-will-fossil-fuels-run-out/68

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.