Varsapp Ekoloji Notları #5

24-12-2021 15:05
Varsapp Ekoloji Notları #5

Varsapp Ekoloji Notları #5


Merhaba Varsapp okuyucuları, bu hafta sizi bir yere götürmeyip halihazırda bulunduğumuz, yaşadığımız mekanlara yakından bakalım dedik. Evet, normalde yardıma aniden ihtiyacı çıkan başka yerlerle karşılaşıyoruz fakat galiba bütün Dünya'nın bu sefer yardıma ihtiyacı var gibi. Bizim de yaşadığımız yerler gibi... Peki onları nasıl güzelleştirebilir, nasıl daha iyi ve yeşil kullanarak toplumsal birlik ve beraberliğin farkındalıkla yoğurulan alanlar haline getirebiliriz. Bu gibi soruları yanıtlamadan önce mekanlara nasıl bakmamız gerektiğine ve onlar için nelerin önemli olduğuna gelin beraber bakalım.


Mekanları İyi Yapan Şeyler Nelerdir?


Bu soru günlük hayatta aklımıza pek geliyor mu kısmı biraz soru işareti aslında. Mekanlar renkleriyle, şekilleriyle bir tavır koyar etrafına. Her mekanın bu tavrı saklayan bir hafızası vardır. Akabinde bu etkileri insanın psikolojisine yansıtır. Düşünsenize yaşadığınız yerleri ve bunların size olan etkilerini. Olduğumuz mekanları değiştirmek bireyi, dolaylı olarak da toplumu değiştirmek anlamına geliyor. Mekanın önemini kavradıysak konumuza geliyorum. Peki bir mekanı iyi yapan şeyler nelerdir? Project For Public Spaces ekibi bunun cevabını bir diyagram ile veriyorlar.

 

Mekanın öncelikle ulaşılabilir olması lazım ki insanlar herhangi bir amaçla buraya kolay bir şekilde ulaşabilsin. Yeşil toplu taşıma araçları aslında bu rol için biçilmez kaftan. Herkesin kolay bir şekilde gidip vakit geçirebildiği alanlar kesinlikle ötekilere nazaran daha sürdürülebilir mekanlar yaratıyor. Sürdürülebilir mekan yapan şeylerden biri de mekanın içindeki etkinliklerdir aslında. İnsanların gidip de tekrardan uğramak isteyeceği yerler yapmak bu bağlamda çok önemli.

Mekanlar ayrıca insanların iletişim ihtiyacını da karşılamalıdırlar. İnsanlar yakınlarını da getirmek istemeli bu alanlara ki bu da etkileşimi arttırır ve bu konu için belki de en önemlisi insanların mekan içinde gülümseyip gülümsememeleri. Mutlu alanlar yoksa insanları sadece oraya istiflemişsinizdir. Onlardan verim almak imkansız hale gelir.


İyi Mekanların Çevreye Etkileri


İnsanların en çok zamanını geçirdiği yerlerin, mekanların yeşil olması insanın çoğu vaktinde çevreye yararlı etkilerinin olması dışında onun farkındalığını arttırır. İnsana bir konu hakkında bildirimler vermek yerine onun normalini değiştirmek daha etkili olacaktır. O yüzden normalimiz, sahip olduklarımız yeşil mekanlar olursa toplum da huzuru, yeşili ve temizliği arayacaktır. Yaşam tarzlarımız, hayatımızın geçtiği mekanlar tarafından şekillenir; sürdürülebilir davranışlarda sokaklarımız ve parklarımız da evlerimiz ve iş yerlerimiz kadar rol oynamaktadır. O yüzden de çevrecilik, çevresel değerlerimizi yaşatmak için harika yerlere sahip olmakla başlar. İklim değişikliğine karşı kişisel eylemde bulunabilmemiz için doğayla bağlantı kurabileceğimiz ve daha pratik bir düzeyde aktivitelerde bulunabileceğimiz mekanlar bu işi gerçekleştirecek olanlardır.

 

Kavram Havuzu

Mekanlardan bahsetmişken gelin beraber cittaslow kavramına bakalım. Aslında kelimeden hemen anlayabiliriz. Citta şehir, slow yavaş anlamına geliyor. Yavaş şehir anlamına gelen cittaslow kelimesi yavaş gelişen ve sakin kalan güzide mekanlar için kullanılıyor. Aslında 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliği olan cittaslow şu an bu yerlerin korunumu ve turistik faaliyetlerindeki işbirliklerinden oluşuyor. Ülkemizde de çokça cittaslow bulunmakta: Ahlat, Akyaka, Eğirdir, Gerze, Gökçeada, Göğnük, Güdül, Halfeti, Köyceğiz, Mudurnu, Perşembe, Seferihisar, Şavşat, Taraklı, Uzundere, Vize, Yalvaç ve Yenipazar, Güdül.

 

Varsapp Ekoloji Notları'nı okuduğunuz için teşekkürler. Daha temiz bir Dünya ve çevre için sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bu arada siz de Varsapp ile birlikte satın almak yerine kiralayarak çevrenin sürdürülebilirliğine yardımcı olabilir çevrenin ve mekanlara yeşillik katabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.