Vücut Kitle İndeksi Nedir ve VKİ Sonucu Nasıl Sınıflandırılır?

19-08-2022 23:01
Vücut Kitle İndeksi Nedir ve VKİ Sonucu Nasıl Sınıflandırılır?

Vücut Kitle İndeksi Nedir ve Hesaplama Sonucu Nasıl Sınıflandırılır?

 

Günümüzde tüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite olarak gösteriliyor. Obezite yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle her geçen gün artıyor. Kilo ve boya bakılarak ortaya çıkarılan "Vücut Kitle İndeksi” değeri obezite tablosunun ortaya konulmasında büyük önem taşıyor.

 

VKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (VKİ=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Peki Vücut Kütle İndeksi nasıl hesaplanır ve hesaplamadaki obezite sınıflandırılması nedir? 

 

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

VKİ olarak kısaltılan vücut kitle indeksi hesaplaması, kilonun boyun karesine bölünmesiyle yapılmaktadır. Ağırlığınız boyunuzun karesine bölündüğünde çıkan sonucun ifade ettiği anlam, Dünya Sağlık Örgütü’nün referans aralığı kapsamında hesaplanmaktadır. Ancak detaylı vücut kitle indeksi için hesaplama kapsamında yaş, cinsiyet, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi gibi değerler de dikkate alınmaktadır. Günümüzde bir çok internet sitesi veya akıllı telefon uygulaması VKİ hesaplamasına yardımcı olan kullanışlı hesaplayıcılara sahiptirler.

 

VKİ Herkese Uygulanabilir Bir Yöntem Mi?

Bazı kişilerde VKİ, vücut yağının diğerlerinden daha doğru bir ölçüsüdür. Bireyin ideal kilosunu görebilmesi ve hangi ağırlık kategorisinde olduğunu öğrenebilmesi açısından kullanılan bir formüldür. Ancak vücut yağı ve kas kütlesi için detaylı bir bilgi vermediğinden, özellikle vücut geliştirme ile ilgilenenler için tatmin edici bir sonuç vermeyebilmektedir. Çünkü aşırı kas kütlesine sahip olduklarından sadece boy ve ağırlık ile yapılan hesaplama sonucunda BMI değerleri yüksek çıkabilmektedir. Yaşlı ve güçsüz bir kişi, az kas kütlesine ve yüksek vücut yağ yüzdesine sahip olduğunda normal ağırlık kategorisinde olabilir.

VKİ, büyümekte olan çocuklar, ergenler, büyük gövdeli veya küçük yapılı olanlar, hamile kadınlar ve yüksek kaslı bireyler için kullanıldığında dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplamasında Obezite Sınıflandırması Nasıl Yapılır?

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı obezite sınıflandırmasında çıkan vücut kitle endeksi değerlerine göre: 
• 18.5 kg/m2’nin altında olanlara zayıf denmektedir.
• 18.5 kg/m2 ile 24.9 kg/m2 arasında olanlar normal kilolu kabul edilmektedir.
• 25 kg/m2 ile 29.9 kg/m2 arasında çıkmış kişiler, fazla kilolu kabul edilmektedir.
• Hesaplama sonrasında 30 kg/m2 ile 39.9 kg/m2 arasında sonuca ulaşanlara obez denmektedir.

Bir kişi beslenme ile aldığı protein, karbonhidrat ve yağın yeterli bir enerjiye çevrilmesi oldukça önemlidir. Bir kişinin günlük alması gereken mineraller ve vitaminler vardır. Bu vitamin ve minerallerin alındığında emin olunması gerekilmektedir. Aynı zamanda spor yaparak ve düzenli bir şekilde beslenmekte gerekmektedir. Vücut kitle indeksini doğru bir şekilde tutulması gerekmektedir. 

 

Akıllı tartılar; vücut yağ oranı ölçümü, vücut kas oranı ölçümü, vücut kemik oranı ölçümü, günlük gereken kalori miktarı ölçümü yaparak vücudunuzu yakından tanıyabilir ve kontrol edebilirsiniz. Ayrıca yazımızda bahsettiğimiz Vücut Kitle İndeksini de öğrenmeyi sağlayan akıllı tartılar ile vücudunuzda bulunan yağ, kas, su ve kemik oranlarını ölçebilir ve sağlık hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı anlayabilirsiniz.

 

Sağlığınıza yatırım yapmak için akıllı tartı satın almayı düşünüyor ve ürünü merak ediyorsanız, Varsapp üzerinden günlük sadece 35 TL'ye 
akıllı tartı kiralayarak, ürünü deneyimleyebilirsiniz.

 

Varsapp’in Güvence Sistemi ile kafandaki soru işaretlerini kaldırıyoruz ve tüm kiralama sürecini sen evinden çıkmadan, birlikte hallediyoruz. Güvenceye ve konfora İhtiyacın Varsa unutma Varsapp yanında!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.