Yavaş Yaşamın Felsefesi: Cittaslow

21-09-2022 16:41
Yavaş Yaşamın Felsefesi: Cittaslow

Yavaş Yaşamın Felsefesi: Cittaslow

Şehirleşmenin artmasıyla birlikte tüketime dayalı hayat tarzını benimsemeye başladık. Hızla akan hayat ve artan hareketlilikle birlikte daha sakin yaşama ve hayattan zevk alma isteğimiz de bir o kadar artıyor. Tam bu noktada, akışı yavaşlatarak yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik bir bakış açısına ihtiyaç duyuyoruz. Türkçeye “sakin şehir/yavaş şehir“ olarak çevrilen Cittaslow, yavaş yaşam üzerine kurulu bir felsefe olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu akım, günümüzün hızlı ve tüketime dayalı dünyasına eleştirel bir bakış açısı getiriyor. Cittaslow hareketinin dünya çapında 30 ülke ve 200 şehir üyesi bulunuyor. 

Cittaslow (Sakin Şehir) Nedir?​

Cittaslow hareketi 1999 yılında İtalya’da doğdu. Cittaslow’daki ‘citta’ İtalyancada ‘şehir’, ‘slow’ ise İngilizcede ‘yavaş’ demek. Bu iki sözcüğün birleşmesinden türeyen Cittaslow, ‘sakin şehir’ anlamına geliyor.

Küreselleşmeyle beraber şehirlerin üretmekten ziyade tüketen yerler haline geldiğini savunan Cittaslow hareketinin esas amacı, şehirlerin kendi kimliklerine sahip çıkmasını ve özgünlüklerinin korunmasını sağlamak. 

Cittaslow şehirler, tarihi, doğası, kültürü ve gelenekleriyle gelişen ve değişen dünyanın içinde varlığını orijinal haliyle sürdürmeyi başaran şehirlerdir. Cittaslow şehirleri, tek tip olmaya başlayan dünyada farklı özelliklerinin korunması konusunda uluslararası destek alırken sürdürülebilir doğa ve kültür konusunda da varlığını sürdürmeye devam eder.

Bir Yerleşimin Cittaslow Olması İçin Gereken Kriterler Nelerdir?​​

Cittaslow şehirler, bu akımın bir parçası olabilmek için pek çok kriteri yerine getirmeye çalışıyor. Sakin şehir olma kriterleri arasında şehrin altyapısı, turizmi, esnafı ve sosyal hayatın tüm bunlarla uyumuyla ilgili detaylar yer alıyor. Cittaslow kriterlerini bir takım ana başlıklar altında toplamak mümkün: 

-​ Çevre politikaları
- Altyapı politikaları
- Kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler
- Yerel üretimi korumak
- Tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikaları
- Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planları
- Sosyal uyum

Ayrıca unutulmaması gereken bir detay daha var. Sakin şehir olabilmek için gerekli olan şeylerden bir tanesi de şehir nüfusunun 50.000’den az olması. 

Türkiye’deki Cittaslow (Sakin Şehir) Şehirler

Cittaslow Türkiye içerisinde de birçok bölgeyi ağına dahil etti. Hatta İtalya gibi ülkelerden sonra bu ağa en fazla kent ile dahil olan ülkelerden biri Türkiye. Öyle ki dünya genelindeki sakin şehirlerden tam 18’i Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yer alıyor. Peki Cittaslow şehirler Türkiye örnekleri hangileri? Bunlar: Ahlat, Akyaka, Eğirdir, Gökçeada, Güdül, Göynük, Gerze, Köyceğiz, Halfeti, Mudurnu, Perşembe, Seferihisar, Şavşat, Taraklı, Uzundere, Vize, Yalvaç, Yenipazar. Yurdun dört bir yanındaki kentlerden çeşitli bölgeler Cittaslow ağı içerisinde. 

 

İşe biraz frene basarak başlayabiliriz.

 

Birey olarak biz de geri dönüşüme ve yenilenebilir enerjiye ağırlık vermeli ve sakin şehir akımını benimsemeliyiz.

Hızlı yaşam tarzından bunaldıysan, doğal yaşam alanlarına geri dönmeyi planlıyorsan, seyahat rotana keyifle ekleyebileceğin bu sakin yerlerde belki kamp yapmak, şehir hayatından kaçmanın en güzel yolu olabilir. Varsapp ile kamp hayatındaki eksikleri dilediğin gün kadar kiralayabilir, doğanın tadını sakince çıkarabilirsin! 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.