Sürdürülebilir Yaşam İçin 7 Öneri

09-03-2023 09:54
Sürdürülebilir Yaşam İçin 7 Öneri

Hayatta bazen sonu olmayacakmış gibi harcama yapabiliyoruz. Söz konusu harcamalar su giderlerimizden yaptığımız alışverişe kadar etki ediyor. İsraf, hem doğaya hem bizlere hem de cebimize bazı zararlar verebiliyor. Peki, sürdürülebilir yaşam nasıl sağlanabilir? Gelin bir bakalım. 


Sürdürülebilir moda nedir? merak ediyorsan!

- İhtiyacınız Kadar Ürün Alın


Düzenli alışveriş yapın. Gereksiz gıdalar almamak için özellikle açken ve yorgunken gıda alışverişi yapmayın. Yalnızca ihtiyacınızı karşılayacak kadar yiyecek alın. Hayatınızda fazlalık olacak şeyleri satın almayın. Bu tutumunuzu yalnızca yiyecek ürünlerinde değil alışveriş yaptığınız her üründe koruyun. Ambalaj israfını önlemeye çalışabilir, sıfır atık yaşam felsefesini uygulayabilirsiniz. Naylon poşet yerine kendi poşetinizi kullanarak gereksiz plastik tüketimine engel olabilirsiniz.

- İsraf Etmeyin


Günlük hayatta bilinçli veya bilinçsiz çokça israf yapıyoruz. Bu durumun önüne geçmek için önlem almaya başlamalıyız. Yapılan araştırmalar, dünyada her sene yiyeceklerin üçte birinin israf edildiğini söylüyor. Çöpe giden gıdalarınızı en aza indirin. Bunun yanında boş yere akan muslukları kapatın ve fazla su tüketmekten kaçının. Su tasarrufuna dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatmakla başlayabilirsiniz. Çoğu insan farkında olmadan musluğu açık bırakıyor ve su israfına sebep oluyor. 

- Çevreyi Koruyun


Tüketim konusunda temkinli olmaktan bahsetmişken şunu da belirtmek gerekir: Çöpler çöp kutusuna atılmalıdır. Unutmayın ki temiz çevre, verimli ve düzenli bir yaşam demektir. Siz doğaya nasıl yaklaşırsanız o da size öyle karşılık verecektir. Çevreye iyilik yaparken kendinize de iyilik yapın. 

- Geri Dönüşüm Sağlayın


Atıklarımızı geri dönüşüme göndermek konusunda hâlâ geri kaldığımızı söyleyebiliriz. Oysa ki bu davranışı bir alışkanlık hâline getirmeliyiz. İnsanların sosyal ve ekonomik ihtiyaçları nedeniyle kullanışsız hâle gelen, son kullanım tarihi geçmiş ve yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddeler atık olarak adlandırılır. Ofislerde ve evlerde atıklar geri dönüşüm türlerine göre ayrılmalıdır. Bu gibi basit adımlar, çevrenin korunması ve atığın ekonomiye kazandırılması için gereklidir.

- Kimyasallardan Kaçının


Çevreyi temiz tutmak önemli, aynı zamanda evlerimizi de temizlemeyi ihmal etmeyelim. Ev temizliği yaparken kullandığımız kimyallar, zehirli bileşenlerle birlikte doğrudan sularımıza karışıyor. Bu zehirleyici maddeler yalnızca sularımızı etkilemekle kalmıyor, toprağa karışarak gıdamızı, aldığımız oksijeni bile etkiliyor. Bu kimyasal malzemeleri kullanmayı bırakıp limon, sirke, karbonat gibi doğal ürünler kullanabiliriz.

- Doğallığın Keyfini Çıkarın


Doğal kaynaklar zamanla tükeniyor. Doğa insanların bilinçsiz çevre kullanımından etkilenerek kirleniyor ve bu durum zamanla iklimlerin bile değişkenlik göstermesine sebep oluyor. İçinde bulunduğunuz her mevsimin tadını çıkarın, dondurucu bir soğuk veya yakıcı bir güneş olsa bile… Her şeyden keyif almaya odaklanın. Örneğin, enerji tasarrufu sağlamak için perdelerinizi açabilir, güneş ışığıyla evinizi aydınlatabilirsiniz. 

- Küçük Şeylerin Önemini Fark Edin


Attığımız en küçük adımlar bile hayat standardımızı zamanla değiştirebilir. Önemsiz gördüğümüz şeyler belirli bir zaman sonra önem kazanır. Herkes kendisine düşen görevi bir miktar yaparsa daha doğal bir çevrede yaşayabiliriz. İsraflardan kaçınmak, yeteri kadarını kullanmak, çevre dostu olmak, fazla enerji harcamaktan kaçınmak her insanın üstüne düşen görevlerdir. Öncelikle kendiniz için daha yaşanabilir bir çevre hayal edin. Sürdürülebilirlik hakkında düşünmeniz bile bir adım attığınız anlamına gelir.


Sizler de sürdürülebilir bir yaşam için ufak bir adım atın. Ürünleri satın almak yerine kiralayarak gereksiz yere yapılan tüketimin önüne geçebilirsiniz. Varsapp, sadece ihtiyaç duyduğunuz süre boyunca eşyaları kullanmanızı sağlayan yeniliktir. Böylece gereksiz harcamaların da önüne geçebilirsiniz.


Ekstra okumalar için: 


Kiralamak neden daha ekonomik? 


Yavaş Yaşamın Felsefesi Cittaslow 


Minimalizm Ne Demek? 


Tüketim Çılgınlığının 5 Nedeni
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.